Stress er efterhånden et ’plasticbegreb’. Dvs. vi taler om det som noget, der er allestedsnærværende.…
Har du en stressreaktion udløst af det, du spiser?
Stress forstås som noget psykisk. En stressreaktion kommer, når noget er for meget. Der findes et utal af stressorer; Det KAN være på jobbet. Det KAN være i privatlivet. Det KAN være tanker. Men det er bare ikke sikkert. Kroppen reagerer nemlig ens på samtlige stressorer. Det betyder, at det respons, vi reagerer på, stressreaktionen, med den efterfølgende, obligatoriske henvisning til en psykolog, blot ikke altid er tilstrækkelig behandling. Det er nemlig langt fra altid psykisk!
Vores krop er klog, men desværre ikke så klog, at den kan skelne den ene stressor fra den anden. Det betyder, at den reagerer ens uanset, om den er udsat for pres udefra (f.eks. på arbejde), eller pres ’indefra’, dvs. tanker/følelser. Og den kan reagere på flere ’udefrakommende’ ting, som hænder, er i vores miljø eller er noget, vi indtager.
Det er bevist, at diverse madvarer kan fremkalde en stressreaktion. Helt selv. Men vi har tendens til at kigge alle andre steder hen! Og dermed også forvente, at psykologen kan løse problemet. Det kan psykologen også, hvis der findes en viden og interesse for at kigge nærmere på, hvad næringen egentlig består af hos den enkelte, og hvad der måske kunne være hensigtsmæssigt at undgå. Der findes tests, der kan klarlægge, hvad det helt konkret er, du måske ikke tåler så godt. Ikke, at du har en regulær allergi. Det behøver man nemlig ikke have for, at kroppen reagerer, og fremkalder en stressreaktion. Så hvad spiser du? Eller vil du have hjælp til at finde ud af, hvad du ikke tåler så godt?